hieronta ja Triggerpisteet 

Hoitoa pintaa syvemmältä

 

 

Mitä triggerpisteet ovat?

 

Jos lihaksesi tuntuvat kireiltä ja sinulla on kipuja, pieniä tai suuria, triggerpisteet ovat todennäköisimmin niiden aiheuttaja. Triggertutkimuksen mukaan jopa 85% pehmytkudoskivuista johtuu niistä. Pehmytkudos tarkoittaa paitsi lihaksia, myös muita ei-luisia osiamme: esim. lihaskalvot ja nivelsiteet, joita myös käsitellään, painellaan ja mobilisoidaan.

 

Olet ehkä kuullut triggerpisteistä

 

Olet ehkä kuullut triggerpisteistä, mutta harva tietää niistä toistaiseksi enempää.

Syitä on monia. Ne ovat länsimaista lääketiedettä, vaikka ne usein sotketaan akupunktiopisteisiin. Niitä tutkitaan ja hoitomuotona triggerpistekäsittelyn suosio kasvaa. Mutta toistaiseksi niitä on tutkittu aika vähän. Suomeksi triggerkirjallisuutta on ollut saatavissa laajemmin vasta viime vuosina. 

 

Tehokasta kivunhoitoa

 

Minun kokemukseni 10 vuoden ajalta on, että triggerpistekäsittely on ehdottomasti tehokkain, monipuolisin ja tuloksellisin manuaaliterapeutin käytettävissä oleva kivunhoitomuoto. En tiedä, miten muuten voisin auttaa asiakkaitani.

 

Jumin tunne ja kipu johtuvat hapenpuuttesta

 

Tuo kipu, joka siis useimiten on triggerkipua, johtuu hapenpuutteesta, kun kireiden lihassäikeiden lihassyyt ovat lyhentyneet ja lihaksen verenkierto, jonka tehtävä on tuoda lihakselle happea, on kireydestä johtuen hidastunut. Triggerpisteet, eli kireys tekevät lihaksista myös heikommat, vähemmän suorituskykyiset ja siis, kireät.

 

Kireään lihakseen syntyy triggerpisteitä

 

Triggerpisteitä syntyy kuten lihaskireyksiä, useimmiten ylirasituksesta, toisaalta liikkumattomuudesta, esim. kipsattu käsi ja traumoista, kuten kaatumisten tai onnettomuuksien seurauksena, kun lihakset venähtävät tai menevät suojajännitykseen. Niitä syntyy läpi elämän, meille kaikille ja joskus ne jäävät piilemään lihaksiin vuosikymmeniksikin, kipua aiheuttamatta, kunnes esim. rasituksen seurauksena aktivoituvat. Joskus ne voivat vaivata vuosia tai vuosikymmeniä. Mutta kroonisiksi diagnosoituja, vuosikymmeniäkin jatkuneet kivut voivat usein lievittyä tai parantua, kun niitä aiheuttavat triggerpisteet laukaistaan.

 

Meillä kaikille on triggerpisteitä, ja kaikki triggerit eivät siis aiheuta kipua, vaan niitä voi olla hyvin toimivissakin lihaksissa. 

 

Triggereiden fysiologiaa

 

Niiden fysiologia on monimutkainen, mutta käytäntö yksinkertainen. Triggerpisteeksi kutsutaan nystyrää, joka syntyy, kun osa lihassäikeiden lihassyistä joutuu supistustilaan, esim. rankan suorituksen seurauksena, ja supistustila ei laukeakaan. Jatkuva supistus saa aikaan paikallisen häiriötilan lihaksen aineenvaihdunnassa ja verenkierrossa, ja niistä johtuva hapenpuute ja ärsytystila ilmenevät paikallisena ja usein säteilevänä kipuna ja kireytenä.

 

Triggerpisteen voi usein tuntea itsekin pienenä, nuppineulan tai herneen kokoisena nystyränä ihon alla. Joskus pitkään vaivanneet tiggerpisteet tuottavat lisää triggereitä ja voivat kasvaa suureksikin möykyksi. Sen painaminen tuottaa terävä kivuntunteen, joskus yllättävän voimakkaankin. Mm. tuo kipu on sen tunusmerkki. Nystyrä voi myös olla niin syvällä, että sitä on vaikea tuntea.

 

Onko sinulle säteilykipua?

 

Säteilykipu on toinen triggerpisteiden tunnusmerkki. Kipu on joskus hyvinkin kaukana itse pisteestä. Koska triggerpisteitä tunnetaan toistaiseksi niin huonosti, niitä pidetään usein selittämättöminä tai diagnosoidaan esim. kolmoishermosäryksi, tenniskyynerpääksi, rannekanavaoireyhtymäksi vaikka kyse voi olla triggerpisteiden aiheuttamista kivuista, jotka paranisivat leikkausten tai lääkehoitojen sijaan triggerkäsittelyllä. Ikävä kyllä triggerhoitojen asema on vielä kaukana ihannetilanteesta, jossa ensimmäisenä tutkittaisiin triggerhoitomahdollisuus. Se ei olisi vaikeaa. Triggerpisteiden aiheuttamat kivut noudattavat kuitenkin tiettyjä kaavoja, ja siis säteilevät aina samalla tavalla.

 

Myös esim. sormien puutuminen ja kivut, monet yläraajakivut ja rinnan ja yläselän kivut voivat johtua kaulan scalenos-lihasten pisteistä tai vaikkapa alaselän kivut vatsalihasten puolella olevista pisteistä.

Tunnetumpia ovat päänsäryn säteileminen niskan ja yläselän lihaksista, tai alaraajakipujen alaselästä ja pakaroista. Esimerkkejä on satoja.

 

Triggerkipu voi tuntua siltä, kuin se olisi syvällä. Se voi tuntua raskaalta ja ahdistavalta, jomotukselta, hermokivulta, repivältä, ja liike voi voimistaa sen teräväksi, pahimmillaan invalidisoivaksi.

 

Lasten kasvukivut tai vanhuuteen kuuluviksi mielletyt kivut ja ala- ja yläraajojen jäykistyminen johtuvat useimmiten triggerpisteistä ja ovat hoidettavissa. 

 

Miten triggerpisteitä hoidetaan ja sattuuko se?

 

Triggerpisteitä hoidetaan painelemalla niitä sormin tai apuvälineellä. Ja se tuntuu kyllä, mutta hoidon voimakkuus räätälöidään jokaiselle juuri sopivaksi, eli se ei saa sattua.

 

Triggerpistenystyrät ovat ne, joita painetaan. Ne ovat muodostuneet lyhentyneen ja kiristyneen lihassäikeen lihassyiden kireimpiin kohtiin ja nystyrän niistä tekee neste ja kuona-aineet, joita kerääntyy, kun aineenvaihdunta huononee.

 

Lihassäikeet ovat lyhentyneinä ikään kuin hieman tukossa, ja kipu johtuu hapenpuutteesta, kun verenkierto ja sen myötä hapen kulku lihaksessa hidastuu. Kun pistettä painetaan, hapen kulku estyy hetkeksi, ja terävää kipua sanotaan iskeemiseksi, hapenpuutekivuksi. Mutta kun lihassäikeiden lihassyyt alkavat painamisen seurauksena automaattisesti pidentyä normaalimittaansa kipu vähenee tai katoaa, verenkierto ja aineenvaihdunta normalisoituvat ja käsitelty osa lihaksesta rentoutuu. 

 

Millaista hoitoa tarvitset?

 

Kun tulet hoitoon, voit miettiä valmiiksi, haluatko, että käsitellään vain kipuja ja kipualueita lähinnä triggerpainelumenetelmiä, vai haluatko ehkä kokovartalokäsittelyn, tai osakäsittelyn, jossa käytetään hierontaa, lihaskalvokäsittelyä, nivel- ja lihasmobilisaatiota ja myös etsitään kipukohtia ja triggerpisteitä ja käsitellään niitä hoidon kuluessa. 

 

Jos sinulla on kovia kipuja, vaikkapa eri puolilla kehoa, keskitetty triggerkäsittely voi olla paras ja tehokkain hoito. Ja ei todellakaan tarvitse keskittyä vain alaraajoihin tai niska-, hartia- ja selkäalueille, vaan täsmähoitaa kipuja eri puolilla kehoa.

 

Laajempi käsittely on hyvä silloin, kun haluat vaikkapa tutustua kehoosi ja miten se voi. 

 

Haluatko jatkossa hoitaa myös itse kipujasi?

 

Minun hoitoni on aina yhteistyötä. Teemme hoitosuunitelman yhdessä, ja kerron hoidon aikana, mitä tapahtuu, mitä teen ja miksi. Kerron mielelläni hoitoprosessista ja sen vaikutuksista. 

 

Neuvon myös, jos haluat hoitaa itse kipujasi. Akuutteja, kipua aiheuttavia ja ylläpitäviä triggepisteitä voi painella itse, sekä käsin, että erilaisilla apuvälineillä, joilla yltää eri puolille kehoa. 

 

Millaisia tuloksia voit odottaa triggerhoidolta?

 

Triggerpistekäsittely on tehokas ja tuloksellinen hoito, jolla pehmytkudoskivut lievittyvät useimmiten.

 

Usein kipu ja kireydet lievittyvät jo ensimmäisellä kerralla, joskus yksi kerta riittää. Ainakin ensimmäinen kerta kertoo sinulle, miltä hoito tuntuu ja sopiiko se sinulle. Jo yhden kerran jälkeen voidaan myös todeta, onko hoidosta apua, jos kivut lievittyvät edes jonkin verran.

 

Joskus tarvitaan useampia kertoja, että hoito toimii. Varsinkin, jos kivut ovat jatkuneet pidempään. Myös silloin, kun hoidetaan kipujen ja kireyksien syitä ja jos haluat oppia painelemaan ja hoitamaan itse.